Tuesday, August 11, 2009

away

haha, bye belog lame kini tnggal la dikau brsndirian(snyum jhat x) )
nih url belog baru aku watdehal.blogspot.com. rjin2 la tgok ye? slmat mncuba da slmat bramal


p/s=tk de kene mngena pongg

Sunday, August 9, 2009

tk de idea

tibe tibe je tk de idea =.=

BYE!

Sunday, August 2, 2009

kuceng mati

smlm time nk g tusyen maths. ade satu kete nih dia lalu dpn rumah aku skali dia lngga

kuceng zawin. comel laa gak. time aku nk klua dri pgar mummy jerit "dik! kuceng kecik

kene lngga!" aku trkejut gile. time tu da panik gile babi. mase tu byk plak kete

lalu. aku smpai kt tmpat kuceng tu, kuceng tu da nyawa2 ikan. ksian gile. aku da

nagis2 kt situ aku jerit kt abh. aku ckp "bah, jom kite g klinik!" pstu mummy ckp

kuceng tu da nyawa2 ikan. aku da tk tau nk buat pe. da trlmpau panik glabah gile aa.

aku nk dukung tk le sbb mate dia da trklua. pstu aku nagis2 abh suro aku amik pnyodok tuk angkt kuceng

tu ltak kt bwh pkok mngga aku pon pegi aa pstu bile tgok balik kuceng tu da mati. aku
angkt ltak tepi. pstu masok dlm kete nagis2. dlm hati aku ckp "klau aku smpat bwk

kuceng tu g klinik kuceng tu msti tk mati" sedih gile babi smpai skrang klau aku ingt

rase nk leleh je air mate. dpn mate ohh kuceng tu kene lngga.

lpas hri canteenday

korg agk2 lpas hri kntin ape akn jdi kt sekola? brsepah sepah ya amat. aku mula2 ingt tk de gtong ryong blaja cm biase sbb 5 august nih kiteorg exam ppd. aku pon yeye aa dtg skali ckgu ckp ad gtong ryong. aku plak oh my goat! asl la aku dtg hri nih. skali kene kmas kelas tk kene kmas sekola. yehh !herni mngkuk tk dtg. ckp dtg tpi dtg. tk pe tk pe. pstu dlm klas tk blaja cume bm kiteorg buat latih tubi je. pstu lis plak dia pegi nye skat org aduhh. sakit gile tgn aku. time perhimpunan si ain cm bangang pkol2 org. aku geram aku tmbuk ain. pdan muke. haha. jhat gile.

Saturday, August 1, 2009

canteenday

agk boring aa sbb tk byk aktiviti. dulu mase form 1 gmpak aa sbb ad gig bkan G E E K S. watdehal? gerai kelas aku jual nasik lemak, dadih, spagetti, air gas, float and so on. aku pagi2 tlong ckgu angkt brang then ptong buah kupas kulit. tga2 buat keje herni g tusuknye aku pnye lutut nsib baik tk de pape.



BYE !

Thursday, July 30, 2009

what should i do?

mntk 50 hengit kt abh. byar kt ckgu. lgi 25 aku kasi

brubah nk jdi muslimah sjati (insyallah) =P

time canteen day plak masuk shift awl siket. ntah herni rjin sngt plak.

pstu study aku nk kuaritin kn comp nih. nnti susah nk study.

puase buat solat tahjud, solat taubat (if i can)

klau bole sume aku nk buat insyallah. doa2 kn la aku :)

Sunday, July 26, 2009

sape hlovate?

heh aku pon tarak tau name sbnar dia. tpi novel dia best gile thap petala kelapan. aku baru je habis bace tunas, aA+bB, 5tahun 5bulan and otw rooftop rant. bpak aa best gile. klau korg bace msti nk pcah prot sbb novel dia lain dripade lain. addict gile bku2 dia smpai trmimpi mimpi. hehh angau overboard





*5tahun 5bulan

=sinopsis

“3 bulan je.”

“Lama tu..Kamu tahan ke nanti..”

“Belajar la mak. Rasanya tak la macam masuk kem askar. Lagipun sementara je.” Ketawa. “ Selain tu dapat jugak cari duit lebih.”

Wanita separuh abad itu menggeleng kepala. “Abah balik nanti bincang dengan dia.”



***



Dia termangu sebentar di ruang tamu rumah dua tingkat itu.Bukan kerana crystal chandelier yang tergantung dari siling berukir itu.Bukan kerana perabot jati yang menyesakkan ruang di depannya.Bukan kerana Faculties of Mind yang berdentum dari tingkat atas macam terlepas dari speaker fun-fair.Tapi termangu bila mendengar kata-kata lelaki di hadapannya itu.

“Awak rasa mampu?”

“Masak, laman, rumah, baju....” Dia mengulang.

“...dan anak-anak.”

Lambat dia memberi reaksi. “Berapa orang, encik?”

“Tiga.Yang paling muda perempuan 13 tahun,lepas tu perempuan jugak.15 tahun.Yang lelaki tu 17 tahun.”Encik Latfy menjawab tenang.Namun pandangannya cuba mentafsir riak di wajah di hadapannya. “Awak boleh cuti hujung minggu dua kali sebulan.”

Dia mengangkat muka. “Insya-Allah saya cuba.”

“Bagus.Awak cuma perlu tolong Mak Atun kalau waktu siang.Tapi malam-malam awak uruskan sendiri.Mak Atun tak tinggal sini.”

Angguk.

“Saya tunjukkan di mana bilik awak.”Encik Latfy bangun. “Siapa nama awak tadi?”

“Err..Ana.”



“Ooo...Kak Ana,ye?”Dia sengih. “Tu Nina,adik kecik.”Dia menunjuk ke arah adiknya yang duduk di hujung meja makan. “Tu Nana.Adik kecik tak jadi.”Dia menunjuk pula pada yang di sebelah Nina.

Ana sekadar mengukir senyum merenung anak muda di hadapannya itu.Sengih nakalnya masih berbunga. “Yang nie?”

“Saya Maradona.”

Ketawa pecah di meja makan itu.

“Gila la Angah nie.” Nana menjulingkan matanya. “Panggil je dia Boya.”

Nina masih lagi terkekeh-kekeh ketawa. “Boya Dona.”

Ana menggeleng sambil ketawa. “Angah?”

Anak muda itu geleng sambil sengih. “Apeh la,kak.”



***



Ana sibuk membilas pinggan mangkuk yang telah siap bersabun.Hari ini hari keduanya di rumah ini.Mak Atun sedang menggantung kuali bertangkai yang dah siap berbasuh.Mujurlah Mak Atun tu memang baik dan helpful.Kalau tak...Huu...Mau nangis aku!

“Mak Atun dah lama ke kerja sini?”

“Dah dekat 15 tahun dah.Sejak dari Cikgu Raihana ada lagi.”

Ana angguk. “Begitu....”

“Rumah Mak Atun kan kat belakang je. Memang senang. Pagi-pagi Mak Atun datang lepas sarapan, kemas rumah, basuh baju, masakkan untuk diorang. Petang lepas buat minum petang Mak Atun balik la.”

Kening Ana sedikit berkerut. “Abis tu kenapa Encik Latfy bukak iklan nak orang gaji sepenuh masa pulak dalam dua tiga bulan nie?”

“Dua tiga bulan nie dia sibuk ke sana ke mari.Bisnes dia tu tau aje la.Tambah pulak tahun nie Angah tu SPM. Nana tu PMR. Kalau takde orang tunggu malam-malam,entah apa la jadi budak-budak tu. Dulu ada jugak anak sedara Cikgu Raihana tu jenguk-jengukkan. Dah pindah ke Johor pulak dia.” Panjang lebar Mak Atun bercerita. Dia melabuhkan punggung di kerusi meja makan. “Kesian Mak Atun tengok budak-budak tu. Sejak Cikgu Raihana meninggal 10 tahun dulu memang pandai sendiri je nak bawak diri. Nak harapkan Along diorang tu, lekat kat rumah pun payah. Tapi nasib baik la dia tu rajin jugak nak menjenguk-jenguk ke sini.”

Ana menghabiskan basuhannya. Keningnya sedikit terangkat. “Encik Latfy kata ada 3 budak je kat sini.” Dia berpaling merenung wajah Mak Atun.

Mak Atun bangun sambil mengelap tangan pada tuala lap. “Along tu belajarnya ke sana-sini. Duduk asrama. Kalau ikutkan dia memang tak nak dia tinggalkan rumah, tinggalkan adik-adik. Tapi dah ikut hasrat mak ayah, ikutkan jugak la. Nie lepas nie entah ke rantau mana pulak, Mak Atun pun tak tau.”

“Along tu baya mana, Mak Atun?”

“Ntah la. Ada baya kamu kot. Tak pun tua dua tiga tahun”



***



Malam di rumah itu sunyi. Encik Latfy ke Penang. Ana berteleku di meja depan menunggu Nina menyiapkan homework. Dari bilik Apeh di atas suara Chester menjerit sampai ke bawah. Nana sejak lepas makan malam dah hilang ke dalam bilik.

“Kak Ana...Kak Ana ada adik?” Tiba-tiba Nina bertanya.

Ana tersentak. “Adik?” Dia bertanya semula.Kemudian dia menggeleng. “Takde.”

“Abang kakak?”

Ana senyum. “Pun takde.Kak Ana anak sorang la.”

Mata Nina bulat. “Waa...Mesti Kak Ana manja,kan?”

Ana ketawa kecil. “Mana ada. Hmm...Kak Ana baru tau. Nina ada along,ye? Siang tadi Mak Atun bagi tau kat Kak Ana.”

Nina angguk. Namun wajahnya sedikit berkerut.

Mata Ana cepat menangkap perubahan di wajah gadis kecil itu. “Kenapa, Nina rindu Along?”

Nina angkat muka. “Ala...nanti esok lusa Along balik jugak...Cuti dia dah mula minggu lepas lagi.Tapi dia dok rumah sewa, tak pun gi rumah kawan. Nanti balik la tu. ”Suaranya seperti cuba memujuk diri sendiri. “Tapi nanti Along nak pergi belajar lagi jauh. Kat UK. Lagi la payah nak jumpa.”

“Along Nina tu nak jadi apa?”

“Dia engineer.”

Engineer.....



***



Kacang panjang sebesen di depannya dibasuh dengan air lalu. Ana meletakkan sayur yang telah berbasuh itu ke dalam tapis besar. Mak Atun di sebelahnya sibuk membasuh ikan dengan asam keping. Kemudian dia menarik pula besen plastik berisi ketulan ayam yang sudah siap berpotong. Diambilnya setengah cawan tepung gandum lalu dicurah ke dalam besen itu. Macam kata petua orang tua-tua, nak hilangkan bau hanyir. Sedang dia menggaul ayam dengan tepung itu tiba-tiba terdengar suara orang lelaki memberi salam di pintu depan. Dia dan Mak Atun berpandangan.

“Nanti kejap Mak Atun tengok. Benggali jual kain agaknya.” ujar Mak Atun sambil membasuh tangan. Seketika kemudian dia menghilang ke pintu depan.

Ana terus menggaul ayam. Terdengar suara orang bercakap di pintu depan. Kemudian pecah ketawa Mak Atun dan seorang lelaki. Mak ai...Takkan Mak Atun bersuka-ria ngan Benggali jual kain kot! Pili air dibuka dan ketul-ketul ayam itu dibilasnya. Kata Mak Atun tadi nak buat masak merah. Suara Mak Atun berbalas cakap dah masuk ke dalam rumah. Dahi Ana berkerut. Ah...sudah! Sampai masuk ke dalam pulak! Kerut di dahinya makin bertambah bila terdengar suara lelaki itu menghala ke arah tangga. Tiba-tiba Mak Atun melangkah masuk semula ke dapur.

“Along dah balik.”

Mata Ana bulat. “Along tu lelaki ke?”

“Laa...Kamu tak tau ke?”

“Ana nak pakai tudung dulu.” Tangannya dibasuh sebelum dia menghilang ke bilik sebelah mencari tudung.



Afiq melontar tubuh ke katil. Rumah sunyi. Ye la... Budak-budak tu sure pergi sekolah. Dia memejam mata sejenak. Leganya hari nie cuti....Ini la masa nak menjenguk rumah. Bukan dia tak suka duduk di rumah sejak mula berkerjaya...namun mungkin kerana sudah terbiasa jauh dari rumah,tak betah bila tiba-tiba kena duduk di rumah ini. Pergerakan mungkin rasa terbatas. Kalau duduk rumah sewa, senang. Member ramai. Nak gerak ke sana-sini senang. Bukannya keluar merambu, sekadar nak lepak pergi gerai mamak pekena teh tarik pukul 2 - 3 pagi. Kalau duduk rumah, alamat la. Bukan jugak dia tak ambil berat pada Apeh, Nana, dan Nina. Pantang ada cuti dan kelapangan, pasti dia akan jejak juga ke rumah ini. Kadangkala selang sehari dia ke sini selepas kerja. Malam baru balik ke rumah sewa. Along tak lupa janji, mama....

Ana menuang campuran bawang putih, bawang merah, dan cili kering yang telah di’blender’ tadi ke dalam kuali untuk ditumis. Berdesir bunyinya apabila mencecah minyak panas. Semerbak baunya memenuhi ruang dapur. Sesekali dia mengesat matanya yang terasa berair. Aiseh....nie yang aku lemah kalau bab memasak nie...Tangan kanannya ligat mengacau dengan sudip.

“Mak Atun, masak apa?”

Keras sekejap tubuh Ana bila mendengar suara lelaki itu menyapa dari belakang. Namun dia tak ambil pusing. Along tanya Mak Atun, bukan tanya aku.

“Mak Atun, masak apa?” Suara itu bertanya lagi. Kali ini betul-betul di sebelahnya.

Tersentak Ana dibuatnya. Pantas dia menoleh ke kiri.

Wajah lelaki itu nyata terkejut. Rahang bawahnya sedikit jatuh bila melihat wajah Ana. “Ek?Mak Atun dah muda balik?” Tiba-tiba soalan itu yang terkeluar dari bibirnya. Sumpah dia ingatkan Mak Atun bila tengok dari belakang tadi. Dengan kain batik, baju kurung kedah, tudung...

Bengong apa mamat nie? Ingat time-warp tu wujud ke? Dahi Ana berkerut mendengar soalan bodoh itu. Namun matanya masih lagi merenung wajah lelaki itu.

“Along?”

Mereka sama-sama mengalih pandangan ke arah pintu dapur. Mak Atun tercegat di situ sambil dengan memegang secekak serai di tangan kiri dan sebilah pisau di tangan kanan.

Afiq sengih sambil menggaru kepalanya yang tak gatal. Dia mengalih semula pandangannya pada Ana. Ana pula kembali mengadap kuali. Tak pernah tengok perempuan ke Along nie? Afiq melangkah ke arah meja makan.

Siapa tu? Mulutnya bertanya tanpa suara pada Mak Atun.

Mak Atun menggeleng. “ Nie Ana. Orang gaji baru.”

Sekali lagi tubuh Ana keras. Orang gaji?! Hatinya merengus. Tapi memang betul la pun. Memang la orang gaji. Aku orang gaji?! Ana berperang dengan hatinya sendiri.

“Ana orang sini ke orang Indon, Na?”

What?! Ana terasa nak menyiram isi kualinya bila mendengar soalan Along itu. Ada gaya orang Indon ke aku?!

“Ana, Along tanya tu.”

“Tak, saya orang Filipina.” Selamba dia menjawab tanpa berpaling ke belakang.

Kali ini dahi Afiq pula berkerut. Ai...loyar buruk pulak budak nie. Dia merenung Mak Atun. Mak Atun sekadar tersengih. Dia memang dah maklum dengan perangai Ana yang memang kuat lucu dan selamba.

Afiq menggigit bibir. Ooo...Loyar buruk kau ye. “Dah kawin, Ana?”

Ana menjeling sambil mengambil pinggan untuk mengisi sayur goreng. “Dah. Dah anak dua dah pun.”

Kali ini Mak Atun ketawa. Dia menggeleng kepala. “Along, dah...dah...Pergi duduk kat depan tu. Nanti tak siap kami nak memasak. ”Kemudian dia berpaling ke arah Ana. “Along tu memang macam tu.. Kuat menyakat. Macam kamu jugak.”

Ana sekadar menarik senyum nipis.

Afiq bangun. “Sayang dah kawin. Kalau tak boleh jugak Along nak masuk line.” Ujarnya selamba sebelum menghilang ke ruang tamu.


best kan? kan?


ni lgi satu tunas dgn aA+bB. tunas ni mase dorg sekola and aA+bB ni mase dorg da keje. aA+bB=addin+benz=aman bahagia?




*tunas

=sinopsis

"Ingat,in here we are nobody ."

"Yeah.....yeah....I know.Ingat ada ke orang dalam dunia nie yang nak awak tu jadi tut....tut....?!"

"Blah la!!"

"Ma ngan pa pun...."

Angguk. "Kami faham.But please behave."

Dua pasang kening double-jerk tanda faham dengan senyum nakal berbunga.



"My name's Ann Faiz.But I'd prefer people to call me Pa'e.Awak?"

"I'm Raja Zuan Afi.Call me Juan."

"Nur Farisha.Tapi nick pelik sikit."Budak baju kururng biru laut tu sengih.

"Amende?"Pa'e dah tergelak kecil.

"Manja."Farisha ketawa.

Ketawa pecah.Tiba-tiba pintu terkuak.Ketawa mati.Pandangan menala ke pintu.Budak yang baru masuk tu memang simple.Satu luggage,satu sports bag,satu backpack,dengan.....

"Mini-compo?"Farisha separuh berbisik.

Budak yang baru masuk tu senyum nak tak nak. "Assalamualaikum."

"Waalaikumsalam."Perlahan je jawabnya.Macam bukan suara tiga orang.

Dia mengheret luggage ke tepi katil yang masih kosong.Sports bag dan backpack dihumban ke atas katil.Mini compo diletak di atas meja study.GT-09 masih lagi sepi tersampuk.



"Anda merupakan barch pertama Kolej Tunas.Ini merupakan tahun percubaan.Jika anda berjaya,ini merupakan contoh terbaik kepada junior-junior anda nanti."

Taklimat dah abis.Lagi dua jam karang dinner.Huh!Berpeluh ketiak susun barang-barang.Pa'e menyusun buku-bukunya atas meja study.Farisha dah abis berkemas.Dia duduk di atas katil sambil memerhati Pa'e.

"Juan mana Pa'e?"

"Ntah.Tadi aku tak nampak pun dia kat dewan."Pa'e tak mengangkat muka. "Huh!Siap pun."Dia sengih sambil duduk di atas katil Farisha.

Farisha menyiku Pa'e perlahan.

Kening Pa'e terangkat.

Farisha mengisyaratkan matanya ke arah budak baru tu.

Pa'e turut mengalih pandangan.Budak tu tak sedar dirinya diperhatikan.Bersandar di kepala katil dengan headphone di telinga.Matanya leka berlari di atas baris-baris ayat dalam The World Hell,cerita benar ketika Perang Dunia Pertama dan Kedua.

"Nama dia pun kita tak tahu lagi."

Pa'e menganguk tetapi matanya tak beralih.

"Dari tadi pun tak kata sepatah hapa."

Budak yang cuma memakai tee dan steng Alien Workshop itu seolah sedar dirinya diperkatakan.Dia mengangkat muka.Betul-betul bertembung dengan mata Farisha.Tangannya melurut headphone ke leher.

Farisha sengih serba-salah. "Sorry,kitorang just nak tau nama awak."

Dia senyum tiga saat. "Addin."



"Addin!Kau memang tak boleh tinggal ke walkman kau tu?!"Farisha geleng kepala.

Dia senyum.

Pa'e dah laju ke depan. "Korang tak lapar ke?!"

"Dasar perut belanga la kau nie."Farisha mencebik.

Mereka beriringan ke Dewan Cengal yang berkembar dengan asrama puteri.Farisha masih lagi berkira-kira dalam hati.Budak Addin nie aura misteri betul...Rasanya tak sampai tiga patah lagi keluar dari mulut dia.Jawab soalan pun senyum je.Nak kata sombong,bagi aku,tak.There's something that can attract people to her.She has kind eyes.Tapi susah betul nak keluar suara.Farisha menggeleng.Trakea plastik kot!



Mereka duduk di tempat masing-masing.Selesai penyelia membaca doa,masing-masing mencapai sudu dan garpu.Pa'e baru menyua nasi ke mulut.

"Nie apa nie?!"Selang lima seat dari Addin seorang budak berdiri sambil menghempas meja.Terpelanting sudunya ke bawah.

Addin merenung pinggan.Nasik.Tak pernah jumpa nasik ke?Anak Mat Salleh mana lak nie. Ceh..Mat Salleh pun makan nasik la!Bodo betul minah nie nasik pun tak kenalTelinganya sempat menangkap bisikan Pa'e di depannya

"....dia tu Affieza Eviena,anak Dato' Husin.Manja giler...Memang spoilt..."

"Mana kau tau?"Farisha mengalih pandangan.

Pa'e sengih. "Kawan bapak aku punya anak."

Addin memerhati penyelia memujuk ntah-sapa-nama-dia agar bertenang dan duduk.Gila!Turun dining cam nak pergi parti.Pakai sundress.Tau la time makan dress bebas.Boys makan kat Dewan Meranti.Kot ye pun senonoh la sikit!

"Aku dapat tau jugak mostly cikgu-cikgu kat sini takut dengan bapak dia."

Addin menjeling hi-table.Highest authority takde.Patut la takde orang berani nak further.And they're licking her boots!Gila!Ingat nie Kolej Yayasan Ayah Anda ke?Authorities takut anak Dato'!

"Addin ke mana tu?"Farisha bulat mata melihat Addin menuju ke arah Affieza Eviena.Pertanyaannya tak berjawab.Pa'e di sebelahnya ternganga.

Addin berdiri di sebelah warden yang bertugas malam tu.Cikgu Syifa masih lagi cuba memujuk Affieza.Dia berpaling melihat Addin yang tiba-tiba muncul di sebelahnya.Addin senyum.Dia berpaling ke arah Affieza.

"Apa engkau nak,ha?!"Affieza mengherdik.

Addin meletakkan tangan kanannya dia atas bahu Affieza.Dengan sekali hentak Affieza terduduk kembali di atas kerusi.Cikgu Syifa melopong.Cuba untuk menghalang Addin.Pantas dia memintas. "Saya bertanggungjawab."Tone suaranya tenang dan selamba.Cikgu Syifa terkesima.

Addin kembali berpaling kepada Affieza. "Ingat nie sekolah bapak kau,eh?Bukan kau sorang je anak orang kaya kat sini.Tapi diorang reti jugak makan nasik kawah."Perlahan suaranya.

Affieza menggenggam penumbuk.Tapi dia tak berani melawan.Mata budak tu ada sesuatu yang membuatkannya ragu-ragu untuk bertindak.

Addin memandang Cikgu Syifa. "Dah settle."Dia sempat menguatkan cekaknya sebagai tanda amaran pada bahu Affieza sebelum berlalu.



"Gila kau Addin!"Pa'e geleng kepala. "Bapak dia sue dalam court nanti."

"Peduli hapa aku."Addin sengih sambil membuka halaman baru The World Hell. "Kuang hajo sangat."Dia menggetap bibir.

"Woi!Juan mana?"Farisha melingas ke kiri ke kanan.

"Ntah.Tadi dinner pun takde.Lari balik rumah kot."Pa'e sengih.

"Korang jangan memain.Aku rasa dia tu homesick la.Tadi masa aku sampai pun tengah leleh lagi."Dahi Farisha berkerut. "Jom cari."Dia bangun.

"Dah pukul 12.30 Fisha."

Addin cuma memerhati room-matenya argue.

"Kita betanggungajawab.Tu kawan kita."

"Karang kena cekup dengan Pak Guard!"

Addin bangun dari katil lalu mencapai torchlight dalam laci locker.

"Nak gi mana Addin?"

"Kata nak cari Juan."Terus dia berlalu melepasi pintu.Farisha dan Pa'e berkejar di belakang.



"Baru aku sedar."Pa'e terhenti berjalan.

Addin dan Farisha turut terhenti dengan kening terangkat.

"Kita keluar pakai pijama je."

Mata yang lagi dua pasang bulat.Sempat lagi nak buat lawak!

"Shh..."Farisha menahan kawan-kawannya dengan tangan.Mereka kini berada di tepi bangunan Kolej Kediaman Puteri GT 2. "Korang tak terasa macam ada orang perati kita ke?"

Sunyi.




*aA+bB
=sinopsis

ADDIN MENEKAN REMOTE CONTROLLER tak berhenti. Apa hal semua cerita bosan maut ni... HBO, MTV, Channel V pun bosan! Dia menjeling jam di dinding. Sembilan tiga puluh minit malam. Abang tak balik lagi. Apa hal yang lewat sangat pun malam ni? Akhirnya dia lekat di Cartoon Network. Heh! Kartun jugak yang best, tak pernahnya bosan. Encik Faudzi lebih selesa layan NST. Ma pula menolong Kak Irah mengemas dapur.

Tiba-tiba Encik Faudzi menurunkan surat khabar di tangan apabila melihat Puan Nora keluar dari dapur berjalan ke ruang tamu.

"Petang tadi Pak Cik Man dengan Mak Cik Ja datang." Suara ma terdengar di telinga.

"Mmm?" Addin angkat kening sebelah dengan mata tak beralih dari TV.

"Pak Cik Man dengan Mak Cik Ja datang."

"Tak kenal." Addin jawab malas.

"Kawan pa." Puan Nora merenung Encik Faudzi.

Mata Addin masih lekat pada Popeye.

"Dia tanyakan Didi untuk anak dia."

"Mmm..." Popeye kena penumbuk sebijik dengan Bluto.

Puan Nora dan Encik Faudzi berpandangan. "Dia cadang nak pinang Didi untuk anak dia. Addin tak ada kawan lagi, kan?" Puan Nora mencuba lagi.

"Mmm..." Allah! Olive dah kena bawak lari dek Bluto.

"Anak dia sebaya dengan Didi."

Addin angguk. Yes! Popeye dapat spinach.

"Engineer."

Addin menggigit bibir. Ish! Lagi sikit je nak kejar! Cepat la Popeye oi!

"Nama dia Benz. Benz Alif."

"Hmm... Benz Alif." Addin mengulang tanpa sedar. Hah! Bluto dah kena belasah dengan Popeye. "Hah!" Addin terangkat dari sandarnya. "Benz Alif?" dia mengulang lambat-lambat. "Benz Alif Sulaiman?" Dia berpaling lipat maut melihat ma. "Kenapa dengan dia? Apa ma kata tadi?"

Puan Nora senyum sambil geleng kepala. Orang cakap tak nak dengar. "Pak Cik Man nak pinangkan Didi untuk Benz. Didi tak ada kawan lagi, kan?" sekali lagi dia bertanya.

Addin menelan liur. Kelam mukanya.Mala petaka versi apa dia?
_____________________________________________________________

*klau korg nk bace selebihnye bli aa kt pkns. murah je dopuloh hengit je :)and klau nk bace online ni dia pnye link http://hlovatulis.blogdrive.com/

p/s:addin dgn benz tu wujud ke?aku tringin sngt jmpe dorg.(hehe dlm mimpi)

Monday, July 13, 2009

belog nih cm ape je

aku rase cm nk dlete je belog nih tpi tpi aku da syg belog ni. sbb nih la belog petame aku. tpi belog nih dia da tk btol. cube korg tgok aku da tk bole buat belog nih jdi colourful. dulu boleh je. tpi skrang? hahhh! nk buat belog baru!

p/s:tpi tpi tpi =.=

cerita ghost pengakhiran sedih gila =.=

bhase nk sekema je. wat te eff? balik pade title sedey syial cite ghost last skali alam dgn eza mati. bpak aa heroin mati =___= klau cite india fr sure kene bkar cite tu. overall best thap cipan jntan nk ngorat kuceng zawin. heh? jgn mara :))



p/s:anding handsome =.=

Wednesday, July 8, 2009

video




korg cube tgok time 1:20 dia ckp "F U C K the press michael you are the best"

Sunday, July 5, 2009

hari yg memalukan wok!

di wktu pagi. pegi sekola mcm biase abh hnta. masuk sekola tros masok kelas then ddok diam kt situ :) pstu tk lame kmudian teddy dgn syahida masok. pstu teddy tnye

teddy:weh mak ko dtg nnti?
aku:buat pe?
teddy:hri ni ad report card day aa
aku:heh? yeke tk caye aa
teddy:ya allah btol la plak
aku:aku nk tgok surat ckgu kasi
teddy:jap aku carik
aku:aku musykil aa

pstu last pecaya gak. haha ape ke bengong ank murid tk tau ad report card day. tu la slalu dtg sekola. pstu aku pon ape lg mengelabah pegi kt pub cll abh. abh tk jwb.
last2 pnjam phone teddy. nsib baik. mummy dtg gak. yeah! mummy tk mara kt kite :)


mlm plak mummy da bsing2. pegi tusyen sbb da lame aku tk pegi itu tmpat. da siap abh hnta pstu aku naik aa ats, skali tgok klas ksong. skali alan prasan yg aku dtg pstu dia ckp mane ad tusyen. tu la lame sngt tk dtg. aku cm heh? pstu pnjam phone dia cll abh last2 abh amik.

da balik tman mummy g 99 kt damak. pstu aku nmpk sa-eko kucheng comel. kebetulan ad tali kt tepi tu aku pon main aa pnye siyok lyan. skali faris wtss plak tego. pfftt~ =.= malu syial. pstu aku ckp ape eh? ntah tk ingt. da malu masuk aa dlm


p/s:sekian~~

Saturday, July 4, 2009

hey monday-6 months




You're the direction I follow.
To get home.
When I feel like I can't go on.
You tell me to go.
And it's like I can't feel a thing.
Without you around.
Don't mind me if I get weak in the knees.
'Cause you have that affect on me.
You do.
Everything you say.
Every time we kiss I can't think straight.
But I'm ok.
And I can't think of anybody else.
Who I hate to miss.
As much as I hate missing you.
Months going strong now.
And no goodbye.
Unconditional, unoriginal.
Always by my side.
Meant to be together.
Meant for no one but each other.
You love me, I love you harder.
So....
Everything you say.
Every time we kiss I can't think straight.
But I'm ok.
I can't think of anybody else.
Who I hate to miss.
As much as I hate missing you.
So please give me a hint.
So please give me a lesson on how to steal.
To steal a heart as fast as you stole mine.
As you stole mine.
Everything you say.
Every time we kiss I can't think straight.
But I'm ok.
I can't think of anybody else.
Who I hate to miss.
As much as I hate missing you.
So please give me a hint.
So please just take my hand.

Friday, July 3, 2009

the whole week :)

isnin: hnta abg pegi kolej dkt batu keb and fuwoah!
rmai gile org yg abg plak mcm merungut. best lg kt kdah.
hmm, oh kdah, dpn swah padi blkang swah padi tga2
asrama but quite okay la cause tmpat dorg dkt dgn bndar not pekan.
smpai sane tros pegi dwan then tk sngke plak parents or fmily tnggu
kt lua. tk de krusi da la mummy sakit kaki. what the eff? facility
mcm kureng je. nk kate kt lua bnda tk ni btol2 kt kl.
klau nk pegi batu keb pon sbrang jln :) bout asrama oh! no!
smpai thap kuceng jntan da nk trberanak da. heh! BUT,
bdk hot rmai. tga ye ye o aku nk tlong abg.
angkt brang sume then suddenly slua aku ni ha cm
tutt tu longa pstu aku benti aa kt tga tngge btul
kn slua pstu dri arah brtentangan plak ade parents ni
nk bwk brang trun so kt situ da cm stuck. pstu mummy
tego "dik jln cpt ad org kt blkang" aku pndang blkang and
omg! a hot guy. aku da cm "almak malu gile+blushing+thap nk trjun bngunan fuh fuh" pstu aku bla cmtu je bile aku pndang blik dia snyum
sriusly cute :) pstu mummy snyum je.

selase:pegi sekola cm biase tpi mase kt bilik apd tu aku
rase cm nk koma.
heh? tpu. aku ckp taram aku pning gile thap gaban. pstu rhat aku cll
mummy, mummy tk jwb. pstu cll abh, abh jwb aku ckp aa aku pning
pstu abh ckp nk "balik ke?"aku ckp "tk nk aa tk ya cll mummy"
lpas rehat time sej. pstu tbe2 kerani sekola dtg klas dia ckp
"zawiah jaafar?" sume org pndng. aku cm knal je name tu. lol mummy dtg.
abh g cll. then balik laa

rabu:selesema+batuk pegi klinik doc tnye sakit ape? aku ckp aa batuk dgn selesema
pstu doc cm "selesema? batuk?" aku iye kn je pstu doc tnye lg "selesema? batuk?"
aku kt situ "hehe saye tk de H1N1" klaka gile time tu muka doc da cm serius da
ingt aku kene H1N1.

khamis & jumaat:demam<33

Wednesday, July 1, 2009

goodbye jacko :'(

pada 25/06/09 michael jackson atau nama islam beliau mikaeel. telah pegi selama lamenye. mase mula2 aku tau bnde ni dri zawin time aku nk g jugeng dgn dia. dia ckp "weh kau tau tk michael jakson da meningal" aku pada mula nye cm "huh?" seriusly tk caye do. tpi bila da tgok brita sume. aku pcaye and alhamdulilah masok gak islam dia. may allah bless you michael .




you are not alone michael



p/s;al-fatihah

Monday, June 29, 2009

ghost addict

slpas cite hanakimi. cite ghost plak aku addict seriusly the best malay series ever! smpai kn nk habes kn season one pon 3 hari 1 mlm tk brturut2. ahaha =__= smlm balik je dri ruma chik cah aku tros masok bilik mak aku tkan channel 8tv. punya la addict smpai satu episode pon tk nk lpas. :P lebih2 lg naz dgn cheryl brlakon. mmng dorg pndai aa hayati wtak dorg. dlm season 1 psal zack imran ni season 2 plak psal pnculikan alicia soo. cite ni suspen+sedih+nk hntuk kpala kt dinding pon ad. =.=


season 1 episode 4. aku suka gile episode ni



p/s:tgok aa cite ghost tiap hri ahd. pkol 10.00 pm :))

Friday, June 26, 2009

sorry mangkuk tk de. pkai ni bole?

baru blik sekola tros membloging. pndai2 =.= bersamaan hri sabtu yg mulia dan indah skali saya ingin mengucapkan selamat bersekolah :) haha pdan muka korg! aku pon kene. mase bgun tdi aku rase mls sngt nk pegi sekola tpi sbb kn herni asyik call dgn msg trpkse aku g sekola act mmng nk pegi pon sbb nk tgok pra-jualan dorg jual pe je. so ,yeah im in schl bebeyh :P smpai sekola da pkol 6.30. tros pegi cnteen ddok situ jab pstu boring2 beli wedges. tgok jam da pkol 7.10 tpi herni tk smpai lg aku kt situ da cm heh! tuptup dtg gak minah ni. pstu bratur kt tennis court. kelas aku yg dtg cuma 14 org je weh dri 34 org. rmai gile yg tk dtg da habes bratur kiteorg tros g libary tgok cd tsunami. sadis gile. pstu cd nye rosak. pstu aina dgn teddy pegi crik cd lain. pstu dorg amek cd phantom of the opera. pstu psang aa last2 lagu je. bkan movie. haha :)) aku pon join aa crik cd tk jmpe yg ad cd jejak rasul, hang li po dgn smangat merdeka last2 aku amek cd smangat merdeka. aha ,tk bole bla! aku pon psang aa kt laptop ckgu. aku da slow kn volume tpi cm buduh gile. trkuat plak time dia ckp "semangat merdeka" pstu fatin, teddy, shira sume gelak kn aku. malu siot! =_= pstu tbe laptop stuck =.= aina lg aa amek microphone nyanyi kt dpn. shira siap bg biodata dia kt dpn. pstu lay ting plak psang lgu kuat2 kt laptop ckgu. cm siot je. pstu habes mase pegi cnteen sekola rnda beli nugget. pui! nugget tk msak. nk je aku sman. mohana and the gang beli nsik lemak. pstu mkn dlm kelas. baik pnye ank murid mkn dlm kelas. dorg siap berpiknik dlm kelas. pstu pn.rohana msuk. tk blaja sbb pn.rohana gnti miss amalina. smpai rehat. lpas rehat pegi libary lg ,lpak kt sane amek buku bace. pstu blik kelas lpak dgn pn.soom. hri ni tk blaja lngsung weh. lpas pn.soom ustazah nor baini plak dia suro buat jawi da pkol 12.30 pra-jualan start. aku pon trun aa bwk beg skali sbb snang nk skit nk blik tk ya trun naik. mlas =.= aku tgok pra-jualan bdk form1 dgn form2 je yg niaga. bdk form3 haprak! haha bdk form4 ade aa tpi stu kelas je. aku pon pegi aa kdai bdk form4 dorg jual makroni. yg tk bole bla mngkuk tk de ,pkai cawan. haha sengal. aku da lapa beli jela. pstu suma org pndang pelik. ape bnde tu? makroni yg di isi di dlm cwan. nk rase? sdap! da habes mkn balik pkol 1.10 :)

p/s:prasan tk aku asyik guna "pstu"?

Tuesday, June 23, 2009

sampah sampah

mase kt sekola

A:weh kau ad smpah tk nk buang? aku nk buang smpah ni =.=
B:ade.. mase balik nnti kau ikut aku
A:???

mase balik sekola

A:weh kau nk bwk aku g mane?
B:ikut jela..

mereka brade di suatu tmpat

B:haaa ni la smpah!
A:kpala hotak kau!ni bkan smpah!(dlm nada mara)
B:smpah pe.. smpah masyarakat
A:$@#^!


P/s:credit to herni :)

Friday, June 12, 2009

june suda mari

walaweh !tk sngke ak skang da blan june pstu cuti sekola pon da tnggal 2 hri je lg nk habes .bpak cpat gile =.= tk lame lg pmr .huuuhh tlong !tlong !aku blom khatam lg bku form 1 dgn form 2 ni .aduhh .

---------------------------------------------------------------------------------------

sempena dgn bulan yg mulia ini aku ingin mengucap kn selamat hari jadi buat Muhammad Faris Farhan .da besa da ayis da jd abg plak .






p/s=ntah pape ntah tk de motif lngsung =.=

Tuesday, May 26, 2009

tag weh

1-besides ur lips,where is ur favourite spot to get kissed?
→perlu ke?

2-how did u feel when u woke up this morning?
→malas nk g sekolah sbb exam !

3-last person u took a photo with
→kak mimin

4-would u consider urself spoiled?
→dulu aa .skng bdk baik :)

5-will u ever donate blood?
→i will :))

6-ever had a bestfriend of the opposite sex?
→yupe .but now da tk cntact lg dgn dia =.=

7-do u want sum1 to be dead?
→ohhh tk tk aku baik

8-what does ur last text message say?
→'hee' :)

9-what r u thinking of rite now?
→dadu .dia tu klaka do skng mls aa nk cntct dgn dia

10-do u want sum1 to be with u rite now?
→ye .lee min ho laa .ehh tk bole wu chun aaa

11-what was the time u went to bed last night?
→tk ingt .tk smpat tgok jam

12-where did u buy the tee ur wearing now?
→kt tesco (baju sekolah wehh)

13-is sum1 in ur mind rite now?
→yupe

14-who was the last person who text u?
→herni

15-ten lucky person to do this quiz
→org gila
→org utan
→serigala jadian
→makhluk tuhan
→org buta
→org org
→nenek sedara tiri kau
→org gaji tiri kau
→kucing tiri kau
→da habes daa

16-who is no2 having relationships with?
→ohh dia dgn babun

17-is no3 a male or female?
→dua dua pon bole :)

18-if no7 and no1 get together,would it be good?
→woahh !

19-what is no1 studying about?
→cmne nk klua dri hospital gile =.=

20-when was the last time u chatted with them?
→sumpah tk pena

21-is no4 single?
→uishh tk ya ckp pon da tau

22-say sumthing bout no2
→pndai mkn kutu

23-what do u think about no2 and no6 being a together?
→tk dpt ank :))



to zawin:bagus punya tagg :P

Friday, May 22, 2009

ai dao-fahrenheit




wahhh, baru aku pasan skang ni kt blog aku msti di wajib kn ltak video2 lagu

Wednesday, May 20, 2009

wo se GYA




haha, buduh gile eja gay pon salah

Tuesday, May 12, 2009

Kem Survivor Sg.Congkak Part 1

weh!aku da dpt da pic kt kem tu! YEAHH! :))

mase pendaftaran










ketibaan para pelajar







*kene denda weh!

pelantikkan tok batin




makan-makan



*tuan hamdan pkai baju hijau tu and kak marsya yg pkai spec




*geng geng

Sunday, May 10, 2009

Neon nabbunyeojaya-Ft.Island







Ni sarami aninkabwa
Urin inyeoni aninkabwa
Ije ibyeolhajako
Keuman heieojijako
Hamyun nan eoddeokhaeni

Nal moreunun saramcheorum
Modu eobseotdeon irin geot cheorum
Da itjeobeorimyun
Ije nan eoddeokhae neomaneul
Saranghaetnunde

Neon nabbunyeojaya ~
Neon nabbunyeojaya ~
Namjaui gaseume namjaui dunune
Nunmul nagae hanungeoni

Neon nabbunyeojaya ~
Neon nabbunyeojaya ~
Neol saranghaetnunde
Neobakke eobtnunde
Gyeolgok narul ddeonakanun
Neon nabbunyeojaya ~

Nal moreunun saramcheorum
Modu eobseotdeon irin geot cheorum
Da jiweobeorimyun
Ije nan eoddeokhae
Neomaneul saranghaetnunde

Neon nabbunyeojaya ~
Neon nabbunyeojaya ~
Namjaui gaseume
Namjaui dunune
Nunmul nagae hanungeoni

Neon nabbunyeojaya ~
Neon nabbunyeojaya ~
Neol saranghaetnunde
Neobakke eobtnunde
Gyeolgok narul ddeonakanun

Neoddaaemune nan haengbokhaetseonunde
Neoddaemune nan saranghaetseotnunde
Neoui yeongwonhan sarangeun
Ojik na hana bbunirago mideotnunde

Neon nabbunyeojaya

Nan nabbunnamjaya ~
Nan nabbunnamjaya ~
Neowaui gieokeul
Uriui sarangeul
Ije modu jiuryeohae

Namanui saranga
Keuriun saranga
Neol saranghaetnunde
Neobaakein eobtnunde
Ije narul ddeonakanun
Neon nabbunyeojaya

Tuesday, May 5, 2009

rindu dorg do

wahhh !rindu gile thap gaban aa kt fasi sume .ntah knape aku rase rndu plak kt dorg lebih2 lgi kt kak linda dgn abg wan .aku agk aa rpat dgn dorg due ni .aku ingt lg mase last day kt kem tu .at first aku tk seda pon yg aku da nagis mase tuan zack bg taklimat sblom kiteorg bla .tpi sblom tu aku da rase sebak mase dorg psang lagu warisan tu mate aku mule nk merah pstu aku tahan .then aku tgok pa'a da nagis .aku pndang la jannah .jannah pon mate da merah .aku tnye aa kt jannah "weh kau nagis eh?" pstu dia ckp "tk" last2 dia yg perasan yg air mate aku da menitik .haha sweet gile time tu aa .peluk sume akk fasi .



p/s;akn aku upload kn gmba kt kem

Monday, May 4, 2009

bo to the ngok !

ntah ape kena aa ngn blog aku ni tbe2 je jadi cm tk btol .tk bole ltk HTml plak .pnyakit ape plak yg mlanda kt blog aku ?nk kate selesema babi tk logik sbb ni komputer bkn manusie .ishhh ,saba jela and today nothing special pon brlaku .time rehat trserempak dgn cik norhayati smpat gak tnye psal gmba kt kem and ckgu suro bwk pendrive (betol ke aku eja ?)hee




Friday, May 1, 2009

28-30

to fasi kt kem survivor Sg.Congkak sperti kak linda ,kak marsha ,kak nadia ,kak dila ,tuan tuah (yg slalu ngutuk paskau) ,tuan rainbow ,tuan zack ,abg wan ,abg ape ntah and last skali en.hamdan yg slalu mmbakar kn semangat bdk convent .ni ade sedikit ucapan dri aku .



kak linda-ohh ,akk mmng rock aa .mase mlm csi tu aku mmng pndai brlakon .haha

kak nadia-ohh good job sbb akak brjaya blakon jd org bisu

kak dila-thnks kak sbb akk bg smngat kt kami2 sume

kak marsha-thnks sbb slalu mara kiteorg tpi akk jgak buat bdk2 cnvent rase hormat kt org lgi tua

tuan tuah-srry aa last day hritu tk smpat nk mntk maap .sbb tuan da blah g shopping .wlaupon tuan slalu ktuk pasukan paskau tpi tuan da bg smangat kt kiteorg

tuan rainbow-tuan mmng grang tpi tuan happening

abg wan-haihh ,abg wan ni mmng sengal tpi mase kiteorg mule dtg tu action grang pdahal suke kcau org and sjak mlm csi tu rmai bdk cnvent pnggil abg ,abg carlos haha .srry aa klau saye trkutuk skit psal abg


tuan zack-terime kaseh sbb snggup meredah hujan demi mnyelamat en sijil kami .trharu ohh


abg (ape ntah)-tahniah sbb brjaye melakonkan wtak org hengngau(sengau)


en.hamdan-you are the best !im the best !we are the best !ohhh YESSS !


dengarkan la lagu gemuruh da jge lagu warisan .lagu tema kem survivor sg.congkak .sape2 yg pegi kem tu nyanyi kn lagu nih dgn smangat




GEMURUH-FAIZAL TAHIR



WARISAN-ALLAHYARHAM SUDIRMAN

Monday, April 27, 2009

dong le (for chunella)









p/s:ella dgn chun mmng pdan .heee geram gile aa bile tgok diorang .sweet je

da dong

Sunday, April 26, 2009

29.04.2009

smpena dgn birthday aku yg tk lame lagi .aku ade snarai kn brape byk brang yg aku nk kn utk hdiah hrijadi nnti .



  1. ipod
  2. hndphone baru
  3. laptop
  4. satu bijik shopping cmplex utk aku (bole?)
  5. hari2 shopping
  6. israel dgn palestine da tk berperang
  7. semua negare aman tnpa perang

and lastly aku nk ..






p/s:nk boyfriend !hee :)

fifteen

HAPPY BIRTHDAY TO YOU QIELA :)

sweet fifteen









p/s:saje je wish awal tkot lupe .haha :)

Friday, April 17, 2009

im back !




ntah knape aku rase cm rndu plak prangai aku yg pelik mase form 1 .seriusly mase form 1 aku mmng gile en cite taiwan ngn korea .heee x) best wook !tnpe di jngke harituh tga baring2 smbil tgok tv .ntah knape tibe2 tngn aku ni gtal g tkan channel 8tv and yg pling mngejut kn ade iklan cite hanakimi .awhh ,tibe2 hati aku di pnah kerinduan kt ella ,wu chun and especially jiro wang . byk guys dlm tu tpi aku trsangkut dgn jiro wang .adoreble lol :P mybe aku minat dia punye tnggi kot .heee :))

Sunday, April 12, 2009

LAWAK JENAKA

Sorang husband balik dari outstation dgn mata lebam kiri dan kanan. Bila bini dia tanya, katanya... masa kat escalator airport, sorang awek cun berskirt di depan dia. Elok je depan mata dia, skirt awek tu tersepit gak kat celah ponggong dia, so, dengan baik atinya, dia tarik le... so, awek tu bengang, terus tumbok dia...

"Debuk" lebam nombo 1 kat mata kanan. Dalam ati dia kata... 'mungkin awek ni marah sbab aku tarik kain dia tadi'...so, dia pun tolak le balik kain tu masuk... dan seterusnya "debuk" untuk lebam ke2 di mata kiri...

Kesian... kan? dan lepas husband ni abis bercerita, idung dia plak berdarah dan
patah kerana ditumbok oleh bini dia sebab baru tau laki dia menggatal...


----------------------------------------------------------------------------------------------------






Orang terlalu ramai dalam bas mini. Naiklah seorang wanita muda yang sedang mengandung. Lalu dengan sopan dia berkata kepada seorang lelaki yang sedang duduk di sebuah kerusi. "Encik, bolehkan bagi saya d uduk? Saya berdiri tak apa, tetapi budak di dalam ni..". Lelaki tu pun memberikan tempat duduknya kepada wanita tersebut. Kemudian lelaki itu pun mengeluar rokok lalu menghisap rokok, lalu wanita itu berkata, "Encik, boleh ke encik berhenti merokok. Saya tak apa, tapi budak di dalam ni..". Lelaki itu pun dgn tersipu2 membuang putung rokok tersebut. Tetapi di dalam hati membara, geram betul pada wanita itu. Dah lah aku terpaksa beri tempat duduk aku, ni dia boleh tegur aku yang sedang merokok. Macam mana aku nak pekena dia pula? Tiba2 angin bertiup, dan terselaklah kain wanita itu, dan nampaklah pangkal pahanya yang putih melepak, maka dgn spotan lelaki itu be rkata "Cik puan, boleh tak cik puan tutup kain cik puan. Saya tak apa, tetapi budak di dalam (seluar) ni tak boleh ....



--------------------------------------------------------------------------------------------------


A,
Maaf kerana tidak dapat membantu mu
Di kala parang ayah mengurang
Di kala wajah ayah memerah
Di kala suaramu tersekat

A,
Maafkan sekali lagi
Bukan aku tidak mahu membantu
Bukan aku tidak sayu
Bukan...Bukan...Bukan...

A,
Tika ayah mengacu parangnya
Hatiku meruntun sayu
Melihat kau cuba lari bertempiaran
Bersama rakan-rakan
Untuk hidup sehari lagi

A,
Realitinya aku tidak mampu
Menghulurkan tangan untuk kau sambut
Supaya dapat ku bawa kau lari
Jauh dari parang ayah...

A,
Aku tidak mengerti
Mengapakah ayah terlalu benci akan dirimu?
Aku sudah tidak sanggup lagi melihat sandiwara ini
Aku hanya mampu menjadi pemerhati
Bersama seribu belas dihati
Bersama kasih yang tebal di nurani
Namun aku hanya seorang puteri

A,
Larilah kau
Jangan menyerah pada ayahku yang kejam itu

Ah A,
Tidak dapat aku gambarkan
Dikala parang ayah menetak lehermu
Air mataku mengalir menuruni pipi
Tak tertahan lagi...sedih...sayu...

Yeah...!
Seluruh isi keluargaku bersorak
Semua berpesta
Atas kematian mu...?

A...Ayamku...
Kematianmu, nyata amat pedih
Tetapi kau menjanjikan
santapan istimewa untuk kami
Ayam goreng bersambal!!!
Nyam...nyammm...Nyammm..

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Pada suatu hari Ahmad dan rakan karibnya, Hassan, pergi memancing kat sungai.Dalam bosan-bosan menunggu ikan, Ahmad berkata,

Ahmad: aku ada satu cerita.
Hassan: cerita ape?
Ahmad: nanti kalau aku bercerita, kau kena ikut perkataan belakangnya, boleh?
Hassan: yela...

Ahmad pun memulakan ceritanya...

Ahmad :satu hari aku pergi memburu.
Hassan : memburu.
Ahmad : aku masuk ke dalam hutan.
Hassan : hutan.
Ahmad : tiba-tiba aku rasa nak terberak.
Hassan : berak.
Ahmad : aku berlari ke semak.
Hassan :semak.
Ahmad : aku pun berak.
Hassan : berak.
Ahmad : satu hari yang lain aku pergi memburu lagi.
Hassan : lagi.
Ahmad : aku pergi ke tempat yang aku berak dulu.
Hassan : dulu.
Ahmad : aku lihat tahi aku sudah tak ada.
Hassan : ada.
Ahmad : aku pun tertanya-tanya.
Hassan : tanya.
Ahmad : siapa makan tahi aku?
Hassan : aku....

-------------------------------------------------------------------------------------------------


Orang bodoh
= pakai credit card sampai maximum, lepas tu takleh bayar (berlagak macam org banyak duit!)
Orang pandai = pakai credit card tapi orang lain bayarkan (pakai kad klon la tu!)

Orang bodoh = ada motor tapi gi kerja nak naik LRT jugak (kes suka 'bergesel'la ni)
Orang pandai = takde motor, takde kereta, takde LRT tapi ada otak (kes suka numpang kereta or motor kawan tapi tak reti nak hulur duit minyak!)

Orang bodoh = company dah sediakan nescafe, milo, biskut bla bla bla tapi gi minum gak kat cafeteria kena bayar plak tu
Orang pandai = tak minum kat cafeteria tapi company punya nescafe, milo, biskut bla bla bla angkut bawak balik !!!!

Orang bodoh = beli suratkhabar sebab nak tengok nombor ekor je pas tu buang
Orang pandai = orang yg tunggu org bodoh buang pas tu dia kutip... dapat baca semua sekali wo

Orang bodoh = kentut kuat² kat office pas tu bangga ngan baunya
Orang pandai = kentut senyap sunyi (takde bunyi) baunya... boleh buat unta sakit perut! dhab pun koma sekejap! pas tu bermati-matian salahkan member sebelah guess sapa member sebelah tu?...sibodoh yg kentut kuat tula!)

Orang bodoh = ada masalah cerita kat orang pandai
Orang pandai = dengar masalah orang bodoh pastu cerita kat orang bodoh yang lain, pas tu membodohkan orang bodoh tu...jadinya orang bodoh yang pertama tu jadi bodohs (plural)

Ada lagi...scroll down





Orang bodoh = orang yg buang masa baca cerita ni!
Orang pandai = saper yang forward cerita ni... há há há...aku la tu...
jadi yang mana satu pilihan bijak?
pandainyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

LEPAS BACA JANGAN MARAH.....NANTI KENA JUAL!!!!
****kalau nak jadi org yg pandai, cepat-cepat ler fwd cerita nih.......heheheheeeee..........

p/s: takkan nak kena sorang2 kan??? Kan?? Kan????

KITA KITA je :)

Tersebutlah suatu kisah dimana si isteri telah meluahkan rasa tidak puas hatinya pada sang suami yang berbunyi lebih kurang begini...

Isteri : Apalah abang nie...asalkan kawan abang datang, abang mesti cakap rumah abang, kereta abang, TV abang, sofa abang...tak adil lah macam nie...asik asik abang aje...

Suami: La...abis ayang nak cakap macam mana...

Isteri : Abang cakap la...rumah kita...kereta kita...TV kita...sofa kita... bukankah semua harta benda nie hak milik kita bersama...

Suami: Ahhh..iya lah...iyalah...

Isteri: Hmm...abang dari tadi lagi terhegeh-hegeh cari apa?...

Suami: Haa...ada awak nampak...seluar dalam KITA...???

Isteri: %#@**^&%#@

lol

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler...
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...

kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody's perfect
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam pecah rumah!

kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...

kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat...
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)...

kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...

kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...

kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?...

kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu....

kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?

april

April
  • Sangat aktif Dan dinamik (err ?)
  • Cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal (a'ah je)
  • Sangat menarik Dan pandai memanjakan diri (nk muntah .bole ?)
  • Ada ingatan yg kuat (name aku pon kdang2 tk ingt)
  • Suka diberi perhatian (heehe)
  • Sangat diplomatik (pandai memujuk, berkawan Dan pandai menyelesaikan masalah orang) (masalah aku ?)
  • Sangat berani Dan tidak Ada perasaan takut (aku takut trjun bagunan KLCC)
  • Suka tolong org, pengasih, penyayang, sopan santun Dan pemurah (dermawan eyh ?)
  • Emosi cepat terusik (gedik je)
  • Kecenderungan bersifat dendam (btol btol)
  • Agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan (lol)
  • Gerak hati yang sangat kuat (iye kn je)
  • Pandai mendorong diri sendiri Dan memotivasikan orang lain (aa eyh ?ntah)
  • Berpenyakit di sekitar kepala Dan dada (btol aku tk tipu)
  • Sangat cemburu Dan terlalu cemburu (aku piki jap)

happy birthday april


p/s:sngt cantik tk de ?

Saturday, April 11, 2009

bowling

balik je dri pasar tdi tbe je scha jerit "lili!lili!"aku pon mnjawab aa ngn sopan san satunnye "ye ?"scha mnbalas nye dgn brkate cmni "jom g boling?" aku pon balas balik"kt mane wehh ?" scha membalas dan trsenyum lebar (gebang)"kt KP" aku pon ckp aa "nnti aku tnye mak aku"

e:mi nk g boling bole ?
mummy:tnye abh kau dulu
e:alaa bole laa
mummy:nti sape nk tlong aku kt dapo?
e:hrmmm okok adik tlong

then dgn rjin nye aku pon tlong aa siap goreng ikan lg :) hee ank dare msti tlong .da siap sume pon aku call aa scha ,aku ckp kt dia aku jdi pegi .so kiteorg pegi aa .da smpai sane kt KP lalu dpn hotmarket pstu naik tngkt ats masok tmpat boling then tnggu aa giliran .last2 dpt gak and lane kiteorg no.4 skali tu trserempak dgn anis ,teddy and izzati tgah borak2 dgn dorg tbe scha ngn zawin main kn game aku .haaa kjam seyhh korg .haha pstu da habes game tu g snggah toilet jap scha nk "tuttt"



THE END~~




p/s:gmba aku upload lain hari busy jage ank .ank kucing


Friday, April 3, 2009

masuk air btol

bersamaan hari sabtu yg da lame lpas .aku g tesco ngn mummy abg aku and zaf pon ikot skali .org punya la begitu rmai .tga2 keramaian itu zaf ,adik aku abg aku plak mnghilang .adoi so kiteorg naik jela tngkat ats .smpai ats tros amik troli pegi kt bhagian prmainan then suddenly abg aku and zaf ngn adik aku yg da masuk dlm troli lgi satu so ade due troli aa .pstu zaf ngn slmbe nye suro aku masok troli lg satu .

*ptong

last2 mase time kt tmpt frozen food tu zaf tbe2 msok dlm troli pstu abg aku pon ape lgi tolak aa troli satu tsco tu .perhh nk pecah prot aku gelak kn dorg .cm bdk2 .pstu tolak troli tu smpai counter then giliran abg aku plak yg tk blah ad bdk india ckp "eii stupid"
ehh minah tlong jage sket mulut tu kau tu mcm pndai sngt ?
then da habes sume tu kiteorg lalu dpn nagoya and trjmpe bdk cnvent bdk form 5 .ira kwn noreen and balik

haha kau da tua

HAPPY BIRTHDAY ABG !
MUHD ZAKWAN BIN MANSOR


FROM YR :ADIK ,YMI ,MUMMY AND ABH .



P/S dari aku:haihh ,da tua jugak kau yekk .lpas ni kau da nk masuk u plak .haihh =.=

Tuesday, March 24, 2009

ultraman vs transformer

Pagi itu pagi minggu.
Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai
takat suhu beku.

Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi
air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang
paip.

Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api
kerana tidak tahan sejuk.

Selepas itu emak saya mengajak saya
menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.



Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya
bersetuju untuk mengikutnya.

Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana
pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah.

Lagi 8 kilometer nak
sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari
arah belakang.



Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung.

Dia menjerit
“Adoi!”. Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut.


Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya
melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya.

Dia
pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya.

Kami pula
terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda
kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu.

Lori
itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan
sebuah feri. Feri itu terbelah dua.



Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati.

Pemandu feri itu sangat
marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori.


Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar
menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara.

Emak saya tidak
puas hati.

Dia! pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting
Highlands dan terus ke tempat kemalangan.

Dia melanggar pemandu feri
yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.



Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu
terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah.

Pemandu lori sangat
takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya.
emak saya tidak memaafkan nya tetapi menyaman nya
kerana melanggar emak saya .


sekian~

Monday, March 23, 2009

bola aku laaa !

harituhh plan nk g wetworld but tibe2 je abh tka plan nk g melake and aku ni plak da trkjut berok .tibe2 je nk g vcation scare ngejut .pstu slame dua hari sblom hari sbtu ni ak ngn mummy g shopping crik bnde yg ptot di beli yg adik ak plak busy pndang plampung .ak pelik btol ngn prangai dia klau dia nk something ke ape ke msti dia tenung je tk brkelip2 tau laa mate kau tu beso .kdang2 tu ak tgah mkn dia bolehh tnye " ape ni ?" ni mknan laa dik oii .tk kn kucing kott .da trpndang pndang plampung tu mak ak pon beli kn laa and aku plak trgedik gedik nk bola .yeahh ak dpt bola !haaha act ak nk bola basketball ak suke gile main bola basketball tahun lpas smpai sekolah je cmpk beg tros g basketball court .lwan ngn bdk cina .dlm court tu sume bdk cina cam sekolah cina plak .da beli tu ape lgi balik nk test aa plampung and sume2 da test tu .alahh ,bola aku plak buat hal bcor .


---------------------------------------------------------------------------------------------------

melaka

bgun je pgi2 tros siap2 packing sume brang2 ak tgok brang ak mcm nk pnda tros kt sane .da tu lupe plak nk chrge cmera tpi tk pe le pkai jela .da siap angkut brang sume .fuhh pnoh satu kete .
tpi trip kali ni aku tido je .mls nk tgok scenery dia da tiap2 thun pegi .bile celik je da smpai kt msjid tnah .pstu brhnti jap kt satu kdai ni mummy nk beli ape ntahh .pnat mnunggu dlm kete mummy beli en ak bola yeahh .pstu brtolak lgi ke tg.bidara kt balik batu .da smpai situ kmas sume brang bwk msuk dlm chalet da siap sume ak pon ape lgi tka baju tros trjun ke laut best ohh dri pkul 3 smpai pkol 6 kiteorg kt dlm laut .best ohh .pstu tgah mndi mnda tu ak tnam adik ak kt pasir pstu tnam kaki abg ak .hee .mmng best then bile nk dkt mghrib tu buat bbq and ak plak tk habes nk tngok sunset .yeahh lawa ohh .





time tgah2 buat bbq ak da cm ngntuk sngt so msok chalet "bOoom" tido Zzzzz

Tuesday, February 10, 2009

lalala~

actually ni lagu je :)




Monday, February 9, 2009

aku tau kau smbut thaipusam

dgn smpena thaipusam hari.. smlm aku tlah pigi sama itu brkelah laa.. dkat itu ulu yam.. yg brhampiran sama itu batu caves punye tmpat laa... sudah bgun same subuh itu bpak ajk pigi kluerga brkelah.. aku packing mule.. lpas aku masok itu.. kete.. bpak bwak kete kasi pigi laa.. smpai dkt satu ini tmpat bpak kasi brhenti krane mau tnggu same itu kwn.. ta smpai brapa minit itu kami pon pigi laa.. aiyoo ,ape la lu org.. lmbt sngt woo !da smpai je itu tmpat aku tka same itu baju krana mahu pigi itu swimming laa kasi main2 dlam air .lpas da puas same main itu air aku pon lapa laa dan mkn same nasik lemak .huyoo !

manusie : dei minachi kasi ckp same itu btol laa .aiyoo~

okok .haha lpas da mkn nasik lmak aku msok dlam air balik mndi !pstu main bola netball dlm tu .perhh aku main gnas gile ohh .hahha !da satu jam tu naik aa ats pnat gile dehh .aku naik2 je dorg sume da bkar2 ayam .hrmmm ,bau dia mngacam siot !sdap .then aku trnmpak satu plastk beg yg dorg bwak gerak2 aku ingt ape laa kn skali tu ade bdk lelaki ni dia klua en bnde tu .arghhhh !blangkas !hahha .aku kt situhh da cm trjerit2 trkjot pnye psal lahh .adoi =.=






pstu ade abg ni dia dgn slmbenye ambik pstu ltak kt ats pmnas tu .ksian plak aku tgok kt blangkas ni .ishhh~ pstu aku tgok je ta brape lame tu aku da cm boringnye baik aku mndi aku pon mndi aa .uishh sejuk gile bgg .baru je masok kt sungai bpak aku ajk balik g s.alam .adoishh kcau je aku na mndi ! -__-

Saturday, February 7, 2009

gmba gilakk !

bile dunia da na trbalik ni lahh akibat dia .ishhh


bile haiwan mnguasai bidang ict(jeles aku woahh !)


apebile haiwan a.k.a mnusie pndai pose dpn kamera


anjing ngn kucing pon emotional jgak



rumah ditiup angin



kucing pon da ade lesen gak ! :)




bile parents tiada di rumah atok yg jadi mngsenye




sbnarnye ade byk lagi yg aku na ltak mybe lain kali kot ?


thnks to zaf dia yg bgi aku idea ni :))





"bye !"

Friday, February 6, 2009

its all about them

kali ni entry aku agk brlainan ye puan2 dan encik2 skalian :) entry ini dibuat time aku tgah keboringn dan ketandusan ayt .haha !


(aku paling suke gmba ni)


ini minah name dia zarin tpi org pnggil dia schaa ,fish and nopisha (ni name khas yg mak aku pnggil utk dia)dia seorg yg comel ,cntikk ,montel ,gebu dan lain2 klau na puji dia pon smpai bile2 pon ta kn habehh .dia juga tramat laa ganas :) huhu ta de la .dia seorg yg murah hati and kdang2 agk gile2 laa .ckp je ape msalah aku kt dia fr sure dia akn serang org tu .haha !tpi yg paling pnting dia pndai smpan rhsie .thnks wei .sobs sobs sobs (dalam nada sedih)



(love you too .haha !)
ni zawin .dia ni minah mmng sengal and agk gile .haha !tpi kdng2 dia serius .ntahh ape laa pnyakit dia ni .prangai dia ni mmng pelik bin ajaib :) kmbang bontot kau .hobi dia ,dia suka mnari alaa alaa PCD .(boleyh caye ke ni ?)tu je kott ?nnti kang klau aku cmmnt lbih2 kang nagis dia doe .


(aku suke gile pic dia yg ni)

name dia nurin syarafina .dia tnggal kt trengganu dulu dia tnggal kt klng tpi da pndah .dia cntikk ohh .aku baru je knal dia tu pon kt myspace even kiteorg baru je knal tpi da rpat cm da lame knal .dia mmng sporting ta mcm org lain yg bajet hot .dia satu group ngn kak yana atau lebih dikenali group glossyholic(GH) .bolehh dikate en sume bdk2 GH pramah .



(bestfriend forever ) (dari kiri : moon ,kak yana ,anis)
yeahh ,ni kak yana .dia baik orhh .mmng gile2 pnye baik aa .dia tnggal kt andalas and satu group ngn ween .kak yana comel gile .(ishh ,aku ni da comel pstu gile)haha .joke kak yana mmng cute !ikhlas ni ta tipu .dia pkar mkn roti boom .haha !dia ni pramah kt myspace and agk penyegan klau korg jmpe dia dpn2 tpi bile korg da knal dia pstu rpt ngn dia .gerenti superb pnye cite.




actually ade lagi org lain tpi di sbb en pnyakit "M" aku lbih so lain kali jelahh .insyallah aku akn buat .klau ade diantare korg yg brminat atau na mntk aku cmmnt psal korg isi borang dulu kt mysapce .












"bye !"

Wednesday, February 4, 2009

hari kiamat ta lame lagi ?

hrmmm ,msti korg trtnye kn knape aku buat title tu ? okay ,korg msti prnah dpt msg brantai ? mksud aku msg yg org slalu hnta then dia suro kite hnta kt org lain . atau brbntuk cmni "Salam, kpd semua yang bergelar muslim. Hari ini pakar Meteorologi Bhgn Bunyi dari Rusia mendapati sesuatu bunyi ganjil seperti ngauman raksasa dari bawah mantel bumi. Menurut para ulama, kemungkinan besar itu ialah suara DAJAL yang berusaha untuk naik ke muka bumi. Oleh itu, kita disuruh sentiasa tidak berhenti azan dan solat. Sebarkan kepada 10 umat Islam. AMANAT !"
klau korg anggap msg ni pnipu or lain2 suka hati korg bt fr me aku anggap msg mcm ni mmg bagos pon klau di hnta .ta sedo diri betol "pdahal diri sndiri ta sedo2 lagi " ishhh .
ok ok aku tau sape aku bt aku na gak cite psal bnde nie !aku ta tau knape and mngape sjak aku tau psal msg ni aku mcm takot gile aaa da laa byk dose aku yg blom trampun =.= and hati aku trgerak na pkai tdong .bia laa org lain na ckp ape aku ni ke aku tu ke ? jnji aku pkai .ameen~ doa doa kn laa yek ?back to my story aku sbnar nye ta de la kesahh sngt psal kiamat tpi bile aku tgok byk kiamat kcik da brlaku scare live korg ta takut ke ? harituh aku ade buat skit research psal kiamat kt google ade skit2 yg aku na kongsi ngn korg psal kiamat ni


  1. Penaklukan Baitulmuqaddis.
    Dari Auf b. Malik r.a. katanya,

    Rasulullah s.a.w telah bersabda: “Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat.” Baginda menyebutkan salah 1 diantaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.
    - Sahih Bukhari

    ~ dah jadi dah..

  2. Zina bermaharajalela.

    “Dan tinggallah manusia2 yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang.”
    - Sahih Muslim

    ~ dah nampak dah..

  3. Bermaharajalela alat muzik.

    “Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka.” Ada yang bertanya kepada Rasulullah, “Wahai Rasulullah, bila hal ini terjadi?” Baginda menjawab, “Apabila telah bermaharajalela bunyian(muzik) & penyanyi wanita”
    - Ibnu Majah

    ~ Mentor, Malaysian Idol, Akademi Fantasia, Anugerah Muzik..

  4. Menghias masjid & membanggakannya.

    “Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid”
    - Riwayat Nasai.

    ~ memang dah nampak dah..

  5. Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan tetangga tidak baik.

    “Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim & sikap yang buruk dalam tetangga.”
    - Riwayat Ahmad dan Hakim.

    ~ ada anak tak mengaku ada mak/bapak pasal malu…

  6. Ramai orang soleh meninggal dunia.

    “Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik & ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran”
    - Riwayat Ahmad

    ~ boleh kira berapa jer para ulama’ yg tinggal…

  7. Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.

    “Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka’(orang yang bodoh & hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh 2 orang mulia”
    - Riwayat Thabrani

    ~ George Bush, Ariel Sharon & kat Malaysia pun ada..

  8. Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.

    “Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja.”
    - Riwayat Ahmad

    ~ jiran sesama islam pun tak bertegur sapa…

  9. Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.

    Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a. “Di antara anda telah hari kiamat ialah akan muncul pakaian wanita & apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang.”

    ~ fesyen zaman skarang (tube, spaghetti strap, g-string etc.)..

  10. Bulan sabit kelihatan besar.

    “Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit.”
    - Riwayat Thabrani

    ~ tak caya gi tengok..

  11. Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.

    “Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar & belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu”
    - Sahih Muslim

    ~ Siaran TV kerajaan dan swasta, akhbar-akhbar harian & majalah yang popular sekarang nie…

  12. Banyak saksi palsu & menyimpan kesaksian yang benar.

    “Sesungguhnya sebelum datang nya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu & disembunyikan kesaksian yang benar.”
    - Riwayat Ahmad

    ~ tengok kes peperangan Iraq..

  13. Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.

    “Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput & sungai”
    - Sahih Muslim

    ~ Dubai dah turun salji.. Mina dah kene banjir..


yg kt ats2 ni sume aku dpt kt google bkan aku reka2 .renung2 kn laa .slam dari aku .









P/S : eirie ,insaf laa kau .ameen~